25 Şubat 2009 Çarşamba

''Kwangmyongsong-2'' ile K. Kore uzaya el attı

Kuzey Kore Uzay Teknoloji Ajansı'ndan (KCNA) yapılan açıklamada, uydu göndermek için gerekli tüm çalışmaların sürdüğü, ''Kwangmyongsong-2'' adlı uydunun, ülkenin kuzeydoğusundaki Hwadae kentinden fırlatılacağı kaydedildi.
Açıklamada, deneme amaçlı yapılacak çalışmada, iletişim uydusunun yörüngeye gönderilmesi amacıyla çalışıldığı bildirildi.

Hwadae kentinin, Kuzey Kore'nin sahip olduğu en uzun menzilli füzeler olan Taepodong-2'lerin fırlatma yeri olduğuna inanılıyor.

Kuzey Kore, geçen hafta yaptığı açıklamada da uzay çalışmalarını gerçekleştirme hakkı olduğunu bildirmiş, bu açıklamanın uzun menzilli roket denemelerini gizleme amacı taşıdığı kabul edilmişti.

Pyongyang yönetimi, 1998'de Japonya tarafına kısa menzilli Taepodong-1 roketleri atmış, oluşan tepkilere karşı da ''yörüngeye uydu yerleştirdiklerini'' savunmuştu.internetHaber

Dünyanın en küçük nano robotu !

İnsan vücudundaki molekülleri işleyen en küçük nano-robot, Amerikan ve Çin ortak yapımıyla üretildi.
Amerikalı ve Çinli bilim adamları, insan vücudundaki molekülleri işleyen dünyanın en küçük iki kollu nano-robotunu üretti.

ABD'deki New York ve Çin'deki Nanjing üniversitelerindeki bilim adamlarının geliştirdiği robot 150 x 50 x 8 nanometre boyutlarında. Bir nanometre, bir milimetrenin milyonda biri uzunluğunda. Eğer elma bir nanometre uzunluğunda olsaydı, normal bir elmanın boyutu yerküreden daha büyük olurdu.

New York Üniversitesi Kimya Profesörü Nadrian Seeman, "Nanoteknoloji, gözle görülmesi imkansız moleküleri ve atomik zerrecikleri istediğimiz yerden alıp, istediğimiz yere yerleştirme imkanı sağlıyor" dedi. Seeman, programlanabilen bu robotun, araştırmacılara DNA'ya 'benzeri görülmemiş bir ölçekte' müdahale etme imkânı tanıdığını ifade ediyor.

Kollarını bir silah olarak kullanan robot, DNA origamisi içerisine yerleştiriliyor ve istenilen şekilde bir DNA oluşturulması için müdahale ediyor. Üretilen şekillerin çapı 100 nanometre'ye kadar yükseltilebiliyor. Robotun işleyişinin ardından üretilen yeni şekiller 8 kat daha geniş ve 3 kat daha karışık hale gelebiliyor. Bu sayede yeni DNA yapıları oluşturulabiliyor.

İleri teknoloji ürünü robotun bilgi taşımada kullanılan yeni sentetik fiber üretiminde de kullanılabileceği belirtiliyor. Bilimadamları, robotun yüzde 100'lük bir doğruluk oranıyla çalışabildiğini ifade ediyor. İki üniversitenin bu ortak çalışması, Nature ıÜüNanotechnology dergisinde yayımlandı.Veteknoloji

15 Şubat 2009 Pazar

Çevik süreç ve TDD Günü

Bugüne kadar çok farklı konu ve teknoloji ile ilgili yaptığı ücretsiz etkinliklerle bilişim sektörünün gelişmesine katkıda bulunan CETURK etkinliklerine devam ediyor.

Şubat ayında 6. yaşını kutlayan CETURK, 7 Şubat'ta Microsoft Türkiye İstanbul Ofisi'nde gerçekleştirdiği CETURK Microsoft Teknolojileri Etkinliği ardından 28 Şubat'ta IBM Türk'te "CETURK Çevik Süreç ve TDD Günü " etkinliği düzenliyor. Etkinlikte çok değerli konuşmacılar hem teknik sunumlar hem de örnek projeler ile bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşacaklar. Ayrıca gün sonunda tüm konuşmacıların katılacağı "Çevik Süreçler ve Türkiye'de Kullanımı" konulu bir panel gerçekletirilecektir.

* ACM-Software Genel Müdürü Cihan Deniz
* Codart Genel Müdürü Ersan Bilik
* IBM Türk Rational Ürün Ailesi Yöneticisi Erkan Özkan
* Kurumsal Java'dan Özcan Acar
* Prime Teknoloji 'den Cenk Çivici

Etkinliğe katılım her zamanki gibi ücretsiz olacaktır. Ayrıca her zaman olduğu gibi etkinliğe katılanlardan 5 kişiye kitap hediye edilecektir.
Kayıt için : http://www.ceturk.com/etkinlikkayit.asp?id=64

Beyin fonksiyonlarının ses dalgaları ile kontrolu

Araşatırmacılar beyni kontrol etmek için insanın işitemeyeceği frekanstaki ses titreşimleri(ultrason) kullanıyorlar.
Ultrason dendiğinde aklımıza gelen ilk şey rahimdeki bebeğe bakmak için kullanılan cihazdır fakat Arizona State Üniversitesinde’ki araştırmacılar bunun için çok farklı bir kulllanım geliştirdiler : kafatasının dışından beyin aktivitelerinin kontrolü.
Arizona State Universitesin de asistan professor olan William J. Tyler bu tekniğin geliştiricilerinden biri ve bir gün ultrasonun ,fizikçilere, sinirsel implant(cilt altına yerleştirilen hormone ya da tabletler) yerine harici aygıtları kullanma olanağı sunacağını söylüyor.
Kasım ayında Tyler ve ekip arkadaşları yaşayan bir fare üzerinde deney gerçekleştirdiklerini belirttiler.Deneyde farenin kafasının dış kısmından beynin belirli bölgelerinin uyarılmasıyla istemsiz hareketlerde yavaşlama sağlanmış.

CETURK Çevik Süreç ve TDD Günü Etkinliği

CETURK 28 Şubat'ta IBM Türk 'te " CETURK Çevik Süreç ve TDD Günü " adlı bir etkinlik düzenleyecek.Diğer tüm etkinlikler gibi bu da ücretsiz olarak gerçekleşecek.Etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için http://www.ceturk.com/etkinlikkayit.asp?id=64 adresini kullanabilirsiniz.

ETKINLIK IÇERİĞİ
Saat Konu Konuşmacı
10:10 - 10:15 CETURK Açılış Konuşması Ahmet Pirimoğlu
10:15 - 10:20 IBM Açılış Konuşması Erkan Özkan
10:20 - 11:40 Çevik Java EE 5 Web Uygulamaları ve Mimarileri Özcan Acar
11:40 - 11:45 Ara -
11:45 - 13:00 Yazılım Test Metodolojisi
Cihan Deniz
13:00 - 13:30 Öğle Arası -
13:30 - 14:25 IBM Tarafında Çevik Geliştirme Süreçleri Erkan Özkan

14:25 - 14:30 Ara -
14:30 - 15:25 Çevik Geliştirme Örnek Projesi - Guardian Cenk Çivici
15.25 – 15:35 Ara -
15:35 – 16:30 Çevik Geliştirme Örnek Projesi - dev \ efor Ersan Bilik
16:30 - 16:35 Ara -
16:35 - 17:20 PANEL - Çevik Süreçler ve Türkiye'de Kullanımı

Ahmet Pirimoğlu
Cenk Çivici
Cihan Deniz
Erkan Özkan
Ersan Bilik
Özcan Acar
17:20 – 17.30 Hediye Çekilişi